PUUHA hanke: Fyndrosor i Finland -webinaari ruotsiksi

Fyndrosor i Finland (Luento pidetään ruotsiksi.)
Onsdag 1.11.2023 kl. 18.00-19.30 I Keskiviikko 1.11.2023 klo.18.00-19.30.
Inger Kullberg från Suomen Ruususeura – Finska Rosensällskapet håller ett föredrag om Fyndrosor i Finland. Webbinariet är kostnadsfritt och sker via Microsoft Teams.

Så här berättar Inger om hennes föredraget:

Finska Rosensällskapet grundades 1989. Genast från sedan starten har dess medlemmar varit ivriga att försöks identifiera rosor i sina trädgårdar samt i omgivningen. Vissa rosor har varit lätt att få rätt namn på men många har varit svårlösta. Med anledning av att Finska Rosensällskapet firade 20-årsjubilem 2009 utgav sällskapet boken Kauniit löytöruusut-Vackra fyndrosor. I boken presenteras 38 olika rosor som har hittats på olika håll i vårt land.

Att beskriva vad en fyndros är inte alltid så lätt. Förenklat kan man säga att det är en ros som växer i en gammal trädgård och ingen kommer längre ihåg namnet på den. Den kan vara planterad för mycket länge sedan. Det kan vara fråga om någon gammal historisk ros. Många gårdar har sina egna ”släktrosor” som gått vidare till följande generation. När döttrarna har flyttat bort hemifrån har de tagit med sig rotskott och gett hemgårdens namn åt den. Det finns många fyndrosor som man har hittat i naturen som kan vara fråga om naturens egna korsningar mellan olika arter. Det kan också vara fråga om genförändringar, spontana mutationer.

I mitt föredrag kommer jag att presentera några fyndrosor som jag själv odlar i Björkeklunds Rosengård. De är ofta storvuxna och bildar rejäla buskar. Dessutom är de härdiga och klarar kalla vintrar och torra somrar. Dessa rosor hör till olika sortgrupper som jag beskriver skillnaden på. Dessutom kommer jag att berätta om hur man planterar och sköter dem.

Anmäl dig senast på onsdag 1.11.2023 kl. 12.00 via den här länken: https://q.surveypal.com/PUUHA-hanke-webbinarium-Fyndrosor-i-Finland Länken till webbinariet skickas till alla anmälda under eftermiddagen innan webbinariets början.

Scroll to Top