Tiedote. Julkaistu: 24.05.2021, 10:37
Puutarhaliitto ry
Luonnonmukaiset puutarhat kiinnostavat
Puutarhaharrastaminen kiinnostaa yhä useampaa suomalaista. Yli puolelle meistä se on tärkeä harrastus, jonka merkitys on korostunut viime ja tänä vuonna kaikkien ikäryhmien osalta. Harrastus tuo mielekästä tekemistä, minkä lisäksi se on luonut myös turvaa ja vakautta arkeen. Viime aikoina puutarhan luonnonmukaisuus on noussut yhä tärkeämmäksi puutarhaideologiaksi.
Uudet tuulet puhaltavat pohjoismaisessa puutarhaharrastamisessa, kertoo Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori. Yhä useampi puutarhuri arvostaa luonnonmukaisuutta ja pyrkii oman harrastuksensa avulla lisäämään puutarhan elinvoimaisuutta ja suojelemaan ympäristöään. Hyvän puutarhurin arvostusta ei enää saa kitkemällä voikukat nurmikostaan tai myrkyttämällä puutarhakäytävät täysin kasvivapaiksi. Sen sijaan hyvä harrastaja lisää luonnon biodiversiteettiä ja valitsee puutarhaansa tuotteita, jotka parantavat muun muassa maan elinvoimaisuutta.
Boheemit puutarhat tulevat
Uudet boheemit puutarhat ovat monilajisia, jolloin niissä näkyy luonnonkiertokulku vuosien ja kasvukausien välillä. Ne ovat visuaalisesti monilajisina myös kauniita. Omistajilleen niissä riittää seurattavaa, ja muullekin luonnon eliöstölle ne ovat kiinnostavampia kuin vähälajiset vastaavat. Boheemissa puutarhassa tärkeintä on maanpeittävyys ja se, että puutarha elää voimakkaasta vuodenaikojen mukana, samalla niitä korostaen.
Tärkeää on se, että kukkivia kasveja on puutarhassa koko kasvukauden ajan. Kotipuutarhat ovat nykyisin esimerkiksi perhosten ja mehiläisten kannalta niiden tärkeimpiä elinalueita muiden ympäristöjen muuttuessa vähälajisemmiksi. Kukkivien kasvien osalta kannattaa suosia vähemmän jalostettuja ja yksinkertaisempia lajikkeita, joista hyönteispölyttäjät pystyvät löytämään mettä ja siitepölyä ruoakseen.
Puutarhassa voidaan viljellä sen samoissa osissa kerroksittain niin hyötykasveja kuin koristekasveja, jatkaa Taulavuori. Hedelmäpuun alla kukkivat ensimmäiset kevätkukkijat. Myöhemmin kesällä sieltä kerätään joko villiyrttejä ruoanlaittoon tai sinne istutetaan muita puutarhakasveja syyssatoa tuottamaan. Kasvipeitteinen maa sitoo ilman hiilidioksidia koko kasvukauden ajan hidastaen ilmastonmuutosta. Samalla tämä peitteisyys suojaa maata eroosiolta paremmin kuin maa, joka on osan vuodesta paljaana.
Kukat kuuluvat nurmikkoonkin?
Luonnonmukaisen puutarhan nurmikkoalueilla saavat kukkia apilat ja voikukat, ja osa nurmialueista muutetaan kukkiviksi kedoiksi. Ratamot ja monet matalat kasvit sopivat kukkimaan oleskelualueilla. Mesipistiäisten, perhosten ja muiden hyötyhyönteisten menestyessä puutarhassa, sen sato paranee ja esimerkiksi lintujen lajikirjo lisääntyy.
Kierrätystä
Kotitalouden ja puutarhan eloperäinen jäte kierrätetään hakettamalla ja kompostoimalla se uudelleen kasvien käyttöön parantaen näin maaperän elinvoimaisuutta ja maanperän eliöiden määrää. Kasvukuntoa ylläpidetään kierrättämällä eloperäistä ainesta ja huolehtimalla muun muassa siitä, että muoveja ei päädy maahan, vaan se kierrätetään jäteasemille. Myös ns. En muokkaa -viljely yleistyy. Siinä maata ei juurikaan muokata, vaan tämän työn hoitavat maaperän eliöstö ja kasvien juuret. Maan eloperäisyydestä, eliöstön ja kasvien hyvinvoinnista pitää huolta säännöllisesti lisätty eloperäinen kate.
Pohjoismaisen boheemin puutarhan osana on röty- tai metsäpuutarha, jossa heinät, kivet, lahopuu ja kannot tarjoavat linnuille, hyönteisille ja muille eliöille ruokaa, turva- ja lisääntymispaikkoja. Lähialueiden antia kuten marjoja ja sieniä voidaan hyödyntää ruoantuotannossa muuttaen lähialueita niille suotuisiksi metsäpuutarhoiksi.
Hallittua hallitsemattomuutta ja helppohoitoisuutta
Usein boheemipuutarha on helppohoitoinen, mitä suomalaiset puutarhaharrastajat arvostavat toisena tärkeänä asiana ominaisuutena luonnonmukaisuuden ohella. Tällainen skandinaavinen puutarha eroaa monista muista puutarhoista hallitulla hallitsemattomuudella. Puutarhurin tärkein tehtävä on toimia puutarhan kapellimestarina. Antaa tilaa erilaisille puutarhan kasveille ja eläimille.
Puutarhuri auttaa kasvuunlähdössä ja kasvien kehittymisessä. Myös julkisissa puutarhoissa tällaiset dynaamiset istutukset ovat yhä suositumpia. Pihan ilme muuttuu luonnollisesti vuosien varrella, jolloin puutarhurin tehtäväksi jää tilan ja valon antaminen sen kaikille maanpäällisille ja -alaisille asukkaille. Usein miten hoitotoimina riittävät vuosittaiset leikkaukset sekä vieraslajien ja muiden tilaa valloittavien kasvien hävittäminen niin, että monilajisuus säilyy.
Puutarhaliiton puutarhayhdistysten vuoden teemana on Ekotekoja puutarhassa. Näin kotipuutarhurit haluavat edistää luonnonmonimuotoisuutta ja elinvoimaisuutta sekä kannustaa suomalaisia viheriöittämään ja tekemään ympäristöstään viihtyisämpää. Puutarhaliiton jäseninä on yli 50 harrastajapuutarhayhdistystä ympäri Suomea.
Alkuperäinen tiedote löytyy tästä.
Lisätietoja:
Timo Taulavuori, toimitusjohtaja, puutarha-agronomi, Puutarhaliitto ry, timo.taulavuori@puutarhaliitto.fi, p. 040 7453005.
Iloa ja hyötyä puutarhasta! Puutarhaliitto haluaa parantaa suomalaisten hyvinvointia tasokkaan puutarhatuotannon, terveyttä edistävien tuotteiden, viihtyisien viheralueiden ja innostavan puutarhaharrastuksen kautta. Tavoitteena on edistää yritys- ja harrastustoiminnan elinvoimaisuutta.